De knop in je hoofd

Een tijd geleden kwam ik op dezelfde dag twee mensen tegen die verslaafd waren aan sigaretten. Ze rookten al vele jaren, van jongs af aan. Allebei hadden ze er ernstige lichamelijke letsels door. De ene kon nog amper ademhalen doordat zijn luchtwegen meer en meer dichtslibden. De andere kon nog amper stappen, doordat de aderen in zijn benen verstopt raakten. Ja, het waren allebei mannen. Ik weet niet of dat toeval is. Allebei beseften ze heel goed het verband tussen het roken en hun lichamelijke kwalen.  Allebei beseften ze waar het hen zou leiden als ze zo verder deden. Beiden gebruikten ze eenzelfde beeld: ik kan de knop in mijn hoofd niet omdraaien. Hoe moet ik dat dan doen?

Knop-omzetten

Een pertinente vraag! Waar zit die knop in je hoofd? En hoe krijg je daar vat op? Hoe kan je de simpele beweging maken waardoor de knop omkeert en de verslaving stopt? Hoe doe je dat in Gods naam?

Het lijkt een eenvoudige keuze: gewoon de beslissing nemen om te stoppen met roken. Je weet en beseft dat het ongezond is, je voelt in elke vezel van je lijf welke gevolgen het heeft.  Ik ben er zeker van dat iedereen dit gevoel kent, misschien niet zo extreem, maar zeker zo confronterend. Het gevoel dat je keuzes maakt of gewoontes aanhoudt die je niet helemaal in de hand hebt. Je weet wel dat ze schadelijk voor je zijn, voor je gezondheid, fysiek of mentaal. En toch lukt het je niet om de knop om te draaien. Je maakt voornemens. Elke morgen begin je opnieuw met een schone lei: vandaag ga ik het anders doen! En eer de dag half is, ben je weer op het oude pad. Louter op wilskracht een langdurige ‘slechte gewoonte’ omkeren is bijna een onmogelijke zaak. Louter de verslaving bestrijden biedt niet altijd een oplossing.

Er is meer nodig om echt verandering te brengen. Die knop in je hoofd kan verstopt geraakt zijn door heel wat andere, vooral negatieve, levenservaringen. Het kan zijn dat je het heft van je leven uit handen hebt gegeven. Je gelooft niet meer dat je de vrijheid hebt om zelf beslissingen te nemen. Vaak heb je zolang overtuigingen en gewoontes van anderen overgenomen dat je niet meer weet wat echt bij je past of wie je echt bent. Laag per laag deze ballast afpellen, dat is een hele opgave!

Het is in de eerste plaats belangrijk om  inzicht te krijgen in waar het vandaan komt: hoe ben je tot die verslaving gekomen? Wat brengt het je? Waar kun je niet zonder? Wat wil je verdoven? Welke pijn wil je niet meer voelen? Als je daarbij kan komen en de oorzaak vindt die onder en achter de verslaving zit, is het mogelijk om stap voor stap het getij te keren. Het is vaak letterlijk een verdoving of een compensatie voor oud verdriet. Dat onder ogen zien en ten volle toelaten kan je bevrijden van een zware last. Het inzicht verlicht letterlijk en figuurlijk deze last. Als je het ziet en inziet, kan je het ook loslaten. Dan besef je dat je het eigenlijk niet nodig hebt en kan je je leven terug zelf in handen nemen.

Vrijheid dankzij ketens...

Vrijheid dankzij ketens…

Daar gaat het (bijna) altijd om: de verantwoordelijkheid voor je leven weer opnemen. Vaak heb je die onderweg verloren en laat je je leven overnemen door angst: pijn vermijden, verdriet niet toelaten, eenzaamheid uit de weg gaan, boosheid verdringen… vaak allemaal om de lieve vrede. En daardoor laat je ook de positieve gevoelens niet altijd toe en verdwijnt stilaan het genieten van het leven. Als je beseft dat je er doorheen kan, doorheen pijn, verdriet, eenzaamheid, boosheid…. en dat daarachter vrijheid ligt en het weer nemen van je eigen keuzes, dan kan je een stap verder.  Dan wordt het leven weer echt Leven! We zullen steeds onze zwakke plekken en valkuilen blijven voelen, maar als we ze leren kennen, ze een plaats geven in ons leven, dan kunnen ze geliefde eigenschappen worden, die bij het leven horen, zonder het te bepalen. Ze kunnen ons krachtig maken en ons doen beseffen dat we niets hoeven te verdoezelen of verbergen in ons leven, dat we de moeite waard zijn, zoals we zijn en dat elke levenservaring ons rijker maakt. Verslavingen hoeven geen probleem te blijven, ze kunnen kansen worden, mogelijkheden om echt onszelf te zijn!

Dit bericht werd geplaatst in Het leven zoals het is. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s