Het geluid van één hand

Elke morgen en avond kwamen de leerlingen bij de wijze meester van de tempel om les van hem te krijgen. Toyo wou erbij, maar de meester zei: ‘Wacht nog maar, je bent nog te jong.’ Op een dag vond Toyo zichzelf al groot genoeg. En hij ging naar de meester in de tempel. ‘Als je met je handen klapt,’ zei de meester, ‘kun je het geluid van twee handen horen. Laat me nu eens het geluid van één hand horen.’ Toyo boog diep en ging naar zijn kamer om hierover na te denken.

‘Ik heb het!’ riep Toyo en hij speelde muziek voor de meester. ‘Nee, nee, dat is het niet. Dat is het geluid van de snaren, niet van één hand.’

Dag in dag uit probeerde Toyo het geluid van één hand te vinden. Meer dan tien keer ging hij naar de meester met telkens een ander geluid. En ieder keer zei zijn meester: ‘Dat is niet het geluid van één hand.’ Meer dan een jaar liep Toyo rond met de vraag wat het geluid van één hand zou kunnen zijn.

Toen Toyo weer bij zijn meester kwam zei hij niets. Hij zweeg.

De meester knikte: ‘Goed,’ zei hij, ‘heel goed’.

(Een Boeddhistisch verhaal)

stilte en het volle leven

Enkele mijmeringen

Het kan lang duren eer iemand beseft dat stilte van levensbelang is en een meerwaarde in het leven. We zoeken altijd naar geluid, naar klank, om duidelijk te maken wat we willen zeggen, om leegte te vullen, om schoonheid te vinden, om niet te moeten denken, om ons hoofd te vullen, om niet geconfronteerd te worden met onszelf…. om zoveel redenen. We denken alles te kunnen weergeven met geluid.

Soms kan muziek of klank ons ook betoveren, beroeren en ontroeren en ons dichtbij ons gevoel brengen. Daardoorheen leren we dat stilte de mooiste klank is. In de stilte resoneert ons hart op de frequentie van het universum. Als we het durven toelaten en er helemaal kunnen induiken. Stilte kan rijk zijn, voert ons naar de bodem van het leven.

Het is een uitdaging, soms moeilijk om uit te houden.  Echte stilte brengt een diepte teweeg, die vervult en vol leven is.

Ik wens je een boeiende ontdekking toe!

stilte grote dingen

Dit bericht werd geplaatst in Tips & Tricks. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het geluid van één hand

  1. Dit is echt een heel mooi verhaal. Muziek heeft invloed op onze emoties, stemmingen en gedrag. Music is life 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s