Stilte

Een gevreesd goed.  Heel tegenstrijdig in onze maatschappij.

Er worden stilteplaatsen gecreëerd, waar mensen speciale stiltevakanties kunnen ervaren. Bepaalde kloosters en abdijen zijn aantrekkingsplaatsen geworden voor mensen op zoek naar stilte en herbronning, waar je maanden vooraf moet  reserveren.

Tegelijk is er zoveel ‘lawaai’ in onze wereld. En zijn mensen bang voor stilte. Heel veel mensen vermijden stilte, zetten dag in dag uit de radio op, luisteren naar muziek, muziek die liefst oorverdovend is. Vaak letterlijk. Bij jongeren van nu die luisteren naar veel te luide muziek zullen veel meer gehoorproblemen voorkomen als ze ouder worden.

stiltegebied

Toch wel vreemd, want stilte is een hoog goed. Het vraagt wel dat je tegen een stootje kan, want in de stilte kom je jezelf tegen. De confrontatie kan hard zijn, want alles komt naar boven. Oude demonen, spoken die er nog zitten van vroeger, vervelende gedachten, ontevredenheid, ongelukkige keuzes, en zo nog wel onverwachte wezens komen in je geest op.

Misschien is het daarom dat stilte zo gevreesd is en vermeden wordt. Ze daagt je uit om jezelf graag te zien, met alle demonen en monsters die er, soms heel diep, verborgen zitten.

Toch is het ook zo dat in de stilte de mooiste dingen geboren worden. Want je komt steeds dieper in je kern terecht en je ontdekt zo wie je echt bent. Door laag per laag de confrontatie aan te gaan en de gevoelens die er zitten onder ogen te zien, kom je ook dichter bij jezelf  en zie je duidelijker wat je in dit leven te doen staat. Er is geen afleiding meer, niets waardoor je telkens weer de hete brij kan vermijden. Je hebt louter en alleen jezelf om op terug te vallen. Dat is een avontuur en een uitdaging. Soms pijnlijk, maar altijd verrijkend, want het opent perspectieven en biedt de mogelijkheid om echt te voelen wat bij je past en dus de goede keuzes te maken. Sommige mensen worden door omstandigheden in de stilte geworpen, met vaak een harde landing tot gevolg. Het is dan de kunst die stille tijd te zien als een uitnodiging om jezelf op een andere manier te leren kennen. Het kan een nieuwe geboorte worden, de geboorte van diegene die je echt vanbinnen bent. Want die kern kan alleen in de stilte naar boven komen!

Ik nodig je uit om bewust stille periodes in je leven in te lassen (want dat is  een keuze) en de kennismaking met jezelf te hernieuwen! Je zal versteld staan over wat je ontdekt!

Tien minuten elke dag... haalbaar, toch?

Tien minuten elke dag… haalbaar, toch?

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s