Levenswil

Wat is dat, levenswil? Vroeg iemand me gisteren.

Ja, dat is een goeie vraag! Wat maakt dat je elke morgen niet alleen wakker wordt, maar ook uit bed komt, opstaat, je aankleedt, eet en aan de slag gaat? Wat is de drive die daarachter zit? Door het woord ‘wil’ lijkt het of het jouw eigen keuze is. Of het simpelweg je beslissing is om elk moment van je leven er iets van te maken en op weg te gaan.

Elke dag komen er dingen op je af, elke dag zijn er fijne momenten, elke dag zijn er obstakels waarop je reageert en mee leert omgaan. Er moet wel een diepere motivatie zijn, iets dat vanbinnen zit en dat je telkens opnieuw de kracht geeft om er weer tegenaan te gaan.

Gek genoeg kwamen we in de loop van het gesprek vooral bij mensen van wie we voelden en meegemaakt hebben dat ze het opgegeven hebben. We konden zien en voelen dat de levenswil verdween, wegdeemsterde. De uitdagingen van het leven werden onoverkomelijke bergen. De fut en de energie ontbrak om ze te zien als een kans om te groeien. Achteraf gezien waren het vooral de veranderingen die het leven logischerwijze met zich meebrengt, die zo’n hindernis werden dat het niet meer lukte.

hercules

Mijn overleden man was er een voorbeeld van. Wat hij had opgebouwd in zijn job en ook in zijn vrije tijd, werd op korte tijd vakkundig afgebouwd en vernietigd. Het was voor hem of zijn droom de grond in geboord werd. En vooral: het was of er geen enkele andere mogelijkheid was om die droom te realiseren. Vaak had ik het gevoel dat ‘het op was’. Maar wat betekent dat dan? Wat is er dan op? De bron van energie leek uitgedroogd. Waar zit die dan die bron van energie? Het is de motor die je op gang trekt, die je denken voelen en handelen aanzet om in werking te treden. Je kan die zelf aanzwengelen of afremmen, door de gedachten te richten op negatieve of positieve dingen in het leven. Maar de bron is wel altijd aanwezig.

Het is voor iedereen herkenbaar, dat geloof ik toch. Soms ben je zo veerkrachtig in het leven dat je ’s morgens opstaat en het gevoel hebt dat je de wereld aankan. Dan realiseer je heel veel en zijn kleine en grote hindernissen uitdagingen om oplossingen te bedenken en uit te voeren. Het lijkt wel kinderspel. Je kan op een speelse manier verschillende mogelijkheden uitproberen tot je de goede gevonden hebt. Je neemt de veranderingen die erbij horen als een makkelijke hindernis. Je kijkt uit naar wat de dag allemaal gaat brengen en je staat open voor nieuwe ontmoetingen en gebeurtenissen. Op andere momenten is het zwaar en zit je vast in een bepaalde redenering, in oude patronen. Je kan op geen enkele manier bedenken hoe je hieruit kan geraken. Je probeert alle gevolgen in kaart te brengen en houdt dan toch maar vast aan het oude, want je kan natuurlijk niet alles overzien. Het blokkeert en het verlamt. Het lijkt dan ook of iedereen tegen je is en je wil weghouden van je geluk.

Levenswil is een manier van kijken, een manier van omgaan met de obstakels die het leven voor je in petto heeft. Maar wordt dit enkel bepaald door je wil, je bereidheid om open te staan voor de kansen in het leven? Of is er een diepere ‘zin’ aanwezig? Zin in de betekenis van goesting, maar ook van doel en richting van je leven.  daar heeft je ziel alles mee te maken, want je ziel is een deel van de grote Ziel en die heeft voor jou een bepaald pad klaargelegd. Zolang je zin hebt om de flow van jouw levenspad mee te volgen, is er levenswil en vloeit alles als vanzelf. Toch zijn er honderden redenen en gebeurtenissen die we aanwenden om ons pad niet te moeten zien, of laten we het doorkruisen en onszelf afleiden… dan lijkt het of alles moeilijk wordt. En op een bepaald moment, ja, zal het op zijn, en vervaagt alle zin om nog iets met die ziel samen te doen.

lef doet leven

Laten we dus nu maar al onze zin en goesting en levenswil elke dag ten volle beleven en aanwenden om het leven ten volle aan te gaan en midden in de stroom te gaan staan, met alle deugddoende en alle uitdagende gebeurtenissen. Zo ontstaat echte levensvreugde!

Dit bericht werd geplaatst in Het leven zoals het is. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s