Het schilderij van vrede

Er was eens een koning die een grote beloning uitloofde voor die kunstenaar die het best de vrede kon uitbeelden op een schilderij. Veel kunstenaars stuurden prachtige schilderijen. Uiteindelijk waren er twee, waartussen de koning wilde kiezen.

Op het ene schilderij zag men een rustig meertje. Hoge bergen in de verte spiegelden in het water en boven de bergen dreef er een wolkje.

Op het andere schilderij zag men een storm. De regen viel in een kolkende rivier, terwijl bliksemschichten de hemel verlichten. Maar de koning keek vooral naar een vogel die in een struik onder een overhangende rots aan het broeden was.

‘Dit’, zei de koning, ‘dit is het schilderij dat ik kies. Vrede is een kalm hart, temidden de storm van het leven.’

houtduif_op_nest_knotwilg_

Enkele mijmeringen

Welk beeld heb jij van vrede? Wellicht heb je ook het diepe verlangen naar een rustig leven, zonder al te grote turbulenties, waar niets gebeurt wat je leven overhoop gooit of je uit je evenwicht brengt. In je hart weet je natuurlijk wel dat dit een droom is die niet echt realistisch is. Wat is dan wel echte vrede?

Een rustig en kalm hart hebben, zodat het leven met al zijn grote en kleine drama’s kan doorgaan en je temidden daarvan jezelf blijft.

Vrede staat midden in het woord ‘tevreden’ en het heeft er ook alles mee te maken. Want een ideaal, perfect leven bestaat niet. Maar je kan wel vrede hebben met het leven dat je leidt. En je kan ook zoveel mogelijk je leven in overeenstemming brengen met het beeld van vrede en tevredenheid dat je hebt.

Wat is er nodig om een rustig en kalm hart te hebben? De anderen, de situaties die er gebeuren, laten zijn zoals ze zijn. Aanvaarden wat er gebeurt, de ander aanvaarden zoals die is en vooral jezelf aanvaarden zoals je bent. Dat geeft rust en kalmte. Ook al stormt het rondom je. Het is een innerlijke gesteldheid, die maakt dat je diep vanbinnen voelt dat alles goed is zoals het is.

Franciscus zei het al: ‘Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien.’

Vrede in jezelf

Vrede in jezelf

Dit bericht werd geplaatst in Tips & Tricks. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het schilderij van vrede

  1. Pingback: een oud Keltisch vredesritueel | vivapo's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s