Ik leef in het hier en nu

Je zorgen maken, het is een grote verleiding voor elke mens, geloof ik. Je kent dat wel, er zijn altijd redenen om je zorgen te maken. En dat werkt vaak in twee richtingen.

Meestal kijk je vooruit en zie je een heel aantal dingen die kunnen mislopen of die je niet kan bolwerken. Nog zoveel te doen…. Hoe gaan mensen reageren….. Hoe kan ik dat het best realiseren of organiseren…. Het kan ook angst zijn voor een ontmoeting, een gesprek, een zware opdracht, een taak die onmogelijk lijkt…. En dan wordt het een berg waar je voor staat en je ziet geen pad of weg om erover te geraken.

Vaak gebeurt dit ’s nachts. Hoe komt het toch dat alles in het donker veel zwaarder en groter lijkt? Ik heb geleerd dat een streepje licht ’s nachts helpt. Om niet helemaal gedesoriënteerd te raken,  om niet helemaal te verdwalen in huis, in je gedachten, in je gevoelens. Dat lichtpuntje leert me het donker te relativeren en meestal is het ’s morgens allemaal minder erg dan ik dacht of heb ik een uitweg gevonden.

Het kunnen ook gebeurtenissen uit het verleden zijn die zwaar op je wegen. Gemiste kansen, relaties die verkeerd zijn gelopen, ingeperkte mogelijkheden door oorzaken die je niet zelf koos, verkeerd gemaakte keuzes… Het kan je leven helemaal bepalen en anders richten. Het is allemaal realiteit…. En toch…

Het is altijd NU

Het is altijd NU

Van zovele mensen kan je leren dat er te leven is met de mogelijkheden die je hebt en niet alleen dat. Het is mogelijk van je leven het beste te maken rekening houdend met de realiteit zoals ze is. En daarvoor is het nodig om telkens opnieuw NU te zien wat er kan

Wat een bevrijding als je dat kan! Je losmaken van de last van het verleden. Aanvaarden van wat er ook gebeurd is – veranderen kan het toch niet meer – en met die gegevenheid je leven verder uitbouwen. Het maakt echt vrij… je perspectief veranderen.

Zo kan je ook niet de toekomst voorspellen. Het heeft dan ook weinig zin je druk te maken over dingen waarvan de kans groot is dat ze niet gaan gebeuren. Het lijkt zo’n evidentie. En toch is het vaak zo moeilijk.

NU Het zijn maar twee letters. En toch kunnen die het leven heel wat lichter maken. Hou ze dus maar in je achterhoofd èn in je voorhoofd! Het brengt altijd een streepje licht waar je dacht dat er alleen duisternis was!

NU Wat kan je doen om NU gelukkig te zijn? Dan  komen er vast en zeker ongekende en onverwachte mogelijkheden!

Vandaag is een geschenk!

Vandaag is een geschenk!

Dit bericht werd geplaatst in Het leven zoals het is. Bookmark de permalink .

2 reacties op Ik leef in het hier en nu

  1. Pingback: Meditatie | Het evangelie volgens Puck

  2. Vandepoele zegt:

    Het is heerlijk, gewoon !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s