Start to Run met Boeddha

De wederhelft en ik zijn een tijdje geleden gestart met het trainingsprogramma van Start to Run. Aangemoedigd door Evy Gruyaert werken we dus op gezette tijdstippen onze trainingen af van afwisselend hardlopen en stappen. En we vinden het super leuk. Tenminste, ik weet zeker dat ik het leuk vind. Gianky vindt vooral het vooruitzicht leuk van in de zomer achter mijn op en neer deinende derrière in korte short aan lopen hijgen. Ieder zijn eigen motivatie.

Ik ben ondertussen een echte fan van Evy. We hebben dan ook niet het gevoel dat we met ons tweetjes lopen, nee hoor, we zijn met drie. Evy maakt volwaardig deel uit van ons groepje. Omdat we met twee lopen, hebben we geen oorplugs in en is er ook geen muzikale begeleiding. Alleen de stem van Evy die ons regelmatig aanmoedigt: “Wist je dat lopen heel goed is voor je seksleven?”. Daar heeft de wederhelft wel oren naar. Zoals gezegd, ieder zijn eigen motivatie.

De bossen in onze achtertuin, idyllisch en mystiek.

De bossen in onze achtertuin, idyllisch en mystiek.

Het feit dat wij op een nogal paradijselijke plek wonen, met velden en bossen en het Limburgse fietsroutenetwerk in de achtertuin, helpt natuurlijk ook. Rennen in bossen en velden heeft iets idyllisch soms zelfs mystiek. Je voelt je dicht bij de natuur en dat op zich geeft al energie.

Nog een korter tijdje geleden ben ik beginnen lezen in het boek ‘Running Buddha’ van Sakyong Mipham. Het stond al langer op mijn ‘To Read’ lijstje en geïnspireerd door de recente post van dochterlief (veel verder gevorderde loopster dan haar moeder) op The Sunday Blah over een aantal ‘loopboeken’, heb ik het meteen gekocht en opengeslagen.

Running Buddha, een echte aanrader voor wie meer uit zijn/haar looptraining wil halen.

Running Buddha, een echte aanrader voor wie meer uit zijn/haar looptraining wil halen.

Sakyong Mipham is een leidende figuur van de Shambhala beweging, een Boeddhistische leer waarin meditatie een heel grote rol speelt. En hij loopt marathons. In zijn boek maakt hij de vergelijking tussen hardlopen en mediteren en legt hij vooral uit waarom ze elkaar zo geweldig aanvullen. Dit is wat Sakyong Mipham zegt over hardlopen en meditatie: “Als we hardlopen, maken we ons hart sterker, verwijderen we stilstaande lucht uit onze longen, prikkelen we ons zenuwstelsel en vergroten we ons vermogen om zuurstof op te nemen. Het helpt ons om een positieve houding te ontwikkelen. Sport vergt inspanning, levert uithoudingsvermogen op en leert ons om te gaan met pijn. Hardlopen helpt je te ontspannen. Het geeft je een gevoel van vrijheid. Op dezelfde manier is meditatie een natuurlijke oefening voor de geest – je kunt je geest ermee versterken, inspireren en zuiveren. Via meditatie kunnen we ons verbinden met die lang vergeten goedheid die we allemaal bezitten. Dat gevoel van goedheid is enorm krachtig; het geeft ons zelfvertrouwen en innerlijke moed.” Ziehier mijn motivatie. Evy, hier kan je nog wat van leren.

Dus heb ik mijn trainingsschema naast het kwartier stretchen achteraf verder uitgebreid met 5 minuten zitmeditatie. In de Shambhala kennen ze vier fases in hun vervolmaking als krijger: Tijger, Leeuw, Garoeda en Draak. Ik zit duidelijk in de opbouwfase van de Tijger. Een baby tijgertje wat het hardlopen betreft. Wat het mediteren aangaat, zou ik zelfs eerder van een embryonale fase spreken. Eerlijk gezegd, van de training die ik vandaag heb afgewerkt, waren de laatste 5 minuten de lastigste. 5 minuten zitten en je aandacht plaatsen op je ademhaling, gedachten, geluiden en alle andere afleidingen proberen te negeren, is gewoon aartsmoeilijk. Maar ik ben vriendelijk voor mezelf en vind het niet erg dat ik voortdurend aan te denken ben, niet in het minst aan wat ik hier wil gaan schrijven. Ik probeer elke keer weer terug te keren naar mijn adem en kijk, gedurende toch wel een tweetal seconden lukt het. En gedurende die twee seconden ervaar ik een grote vrede en geluk, heerlijk. En dan slaat het wild paard van mijn gedachten weer op hol.

Na vijf minuten sta ik op, rek me uit en denk, dit ga ik absoluut meer doen. Ik neem me voor om elke week te proberen een minuutje langer te zitten. Vanaf nu trainen we met zijn vieren, Evy, Gianky, Boedhha en ik. Ik hou jullie op de hoogte van onze vorderingen.

Dit bericht werd geplaatst in Het leven zoals het is. Bookmark de permalink .

Een reactie op Start to Run met Boeddha

  1. Pingback: Meditatie | Het evangelie volgens Puck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s